onsdag 16 juli 2008

Fågel, fisk eller mittemellan

En inställd förmiddagsvisit. Alltså bloggar jag, medan min pojkvän gör fint på vår balkong. Solen skiner UV-starkt över Götlaborg.

Dessa tre prydliga akvarelldjur gjorde jag som present åt vännen L som gifte sig i början av sommaren. En triptyk med lätt sneglande åt art deco, men i lättare färgskala.
Guldfärgen på sjögräset bakom fisken blev lite pissfärgat i scanningen, tyvärr.
(Men jag orkar inte sitta och redigera inscannade akvareller innan jag ska lägga upp dem här, ni får se det med vårtor & allt.)
Jag hade en stark vurm för art deco och jugend under gymnasietiden. Det dekorativa, överdådiga och känslosamma anslaget som samtidigt var väldigt tillrättalagt och inställsamt. Mucha, de Lempicka, Klimt. Wheee! Jag slukade alla relaterade konstböcker jag kunde hitta, vilket innebar att jag samtidigt fick mig en rejäl dos Egon Schiele, Toulouse-Lautrec, Aubrey Beardsley och Munch - mer uppfordrande än fjäskande i sina resp stilar. Man kan med andra ord säga att det blev en rätt bra ingång i konsthistorien för en bildtörstande tonåring.


Så en puff:
Upptäckte via ett tips den tyska multi-konstnären Moki.
Hennes verk låter sig inte lätt beskrivas, men det är nåt av det coolaste jag sett på länge. Här är den enkla respektive den kluriga ingången till hennes site (ett konstverk i sig). Surrealism, serier, poesi, fotorealism i en ohelig blandning. Missa inte!

2 kommentarer:

  1. Själv gillar jag Art Deco som arkitektur... men även vissa av New Yorks större hemskare och smutsigare byggnader har inspirerat mig...

    SvaraRadera
  2. Då får du allt säga vilka hus också, Mr.Blar.
    Är det i NY du har gömt dig alltså? Jobb eller nöje?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.