söndag 6 september 2009

Från ax till limpa - avslutning

Sen, ständigt sen! Men nu är det till sist dags att avsluta min lilla steg-för-steg-demonstration.
Först koncentrerar jag mig på kropparna i förgrunden och ger dem struktur och form. Även här är poly-lasson ett trevligt och snabbt verktyg. Jag jobbar också en hel del med Wacom-pennan, som jag skulle gjort med en vanlig penna eller pensel. (Det kanske kan tyckas tidsödande och visst, den här bilden har jag lagt ner lite extra tid på - men bara i jämförelse med en beställd bild med snar deadline.) Färghinken är också ett pålitligt verktyg, men bör användas med lite återhållsamhet och snits.
Som synes utnyttjar jag de olika lagren till att städa bort den gamla line-arten en bit i taget. Hur praktiskt som helst.


I slutskedet ger jag stol och bakgrund samma behandling men håller det lite enklare. Att ha samma detaljgrad på hela bildytan ger ett plottrigt intryck och sämre djupkänsla.
Gradvis integrerar jag (eller tar bort) bildlagren tills dess jag är helt färdig. Allra sist städar jag bort eventuella pixel-skavanker och ojämnheter. Klart!



En närbild: här ser man lite bättre hur jag jobbar med digital-pennan. Min teknik ligger fortfarande väldigt nära hur jag skulle ha gjort med ett pappersoriginal och "riktiga" pennor och penslar, men jag tycker det är en del av tjusningen med ritplatta. All erfarenhet jag har är direkt överförbar till den nya tekniken; det känns helt naturligt.



Jag är självlärd på de här programmen och det är en massa tweaks och effekter som jag inte kan så bra, men det låter jag aldrig hindra mig i arbetet. En gör så gott en kan - fler roliga trick och genvägar kan man lära sig efterhand.

Har en massa spännande saker att berätta om seriebattle och Ink och Bokmässan med mera, men det får vänta till nästa gång. Nu måste jag laga middag och planera grejer medan jag lyssnar på soundtracket till Conan Barbaren.

2 kommentarer:

  1. Det är väldigt intressant att kunna följa hur olika tecknare arbetar. Om du är ute efter tips med det digitala måleriet så kan jag tipsa dig om tidningen Image FX som alltid har med en dc där man får följa ett antal olika bilder från skiss till tryckfärdig produkt.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker själv att det är grymt kul att se hur andra gör, även om min egen version kanske inte blev så pedagogisk som jag hade önskat. :P

    Jag köper Computer Arts ibland och läser sönder den, men Image FX har jag faktiskt aldrig kollat upp. Tack för tipset!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.