söndag 3 december 2017

Lucka #3


Bakom dagens lucka göms tyvärr LUTFISKEN


 Lutfisk - i våra dagar fungerar den mest som en påminnelse om att livet förr i tiden var rätt gräsligt. Ingen vill egentligen äta den, vad de än påstår.
 Ett tydligt exempel på detta finner vi i händelseutvecklingen under Terra Nova-expeditionen 1911-12, när Robert Falcon Scott försökte bli förste man att nå Sydpolen. Scotts team valde att använda hästar istället för slädhundar, ett milt sagt dåligt val. Hästarna fick nödslaktas och männen tvangs dra packningen själva. I desperation byggde man en segelsläde, med "segel" av den torra lutfisk som manskapet vägrade äta. Resultatet var av klen kvalitet.
 Det slutade med att konkurrenten Roald Amundsens team med god marginal hann först till Sydpolen och alla deltagare i Terra Nova-expeditionen omkom. En tragisk och lärorik historia.

3 kommentarer:

 1. Och Fritiof Nansen har jag för mig kom först till Nordpolen genom att snåla på provianten och äta sina slädhundar. Han fick en del kritik för det redan på den tiden, men han kom ändå först...

  Håkan / Wakuran

  SvaraRadera
 2. Det verkar som jag blandade ihop mina norrmän där, och det var just Roald Amundsen på Sydpolen som åt sina slädhundar, och slog den ädla brittiske djurvännen Robert Falcon Scott...

  Håkan / Wakuran

  SvaraRadera
 3. Miserabla omständigheter kan orsaka de märkligaste matvanor... Men lutfisken ratas likafullt ^^

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.