torsdag 21 december 2017

Lucka #16


Vi tar en försiktig titt på JULAPELSINEN.



 När små barn frågar varför vi pressar in kryddnejlikor i skalet på apelsiner till jul, kan man för all del dra en vals om hur gott det luktar och att det ser fint ut när de hängs upp i röda sidenband osv. Men oss vuxna emellan får det inte råda några missuppfattningar. Utan de försiktigt applicerade nejlikorna skulle apelsinerna EXPLODERA i ett brutalt inferno av fruktkött och klibbig gul saft. Julen är en tillräckligt olycksdrabbad tid utan att liv spills på grund av apelsinrelaterad försumlighet.

Lucka #15


Dags att bekanta oss med BRISBJÖRNEN.



 En redan synlig effekt av klimatförändringarna är brisbjörnen - en hybridart som uppkommit när isbjörnarna letat efter nya habitat och vandrat långt in i brunbjörnarnas territorier i norra Europa. Brisbjörnen har en karaktäristisk tigrerad färgteckning, är påfallande oskygg och har nästan samma kroppstorlek som sina arktiska anfäder. Den nya arten jagar gärna rådjur och vildsvin och fäller dessa byten i överraskande antal.
 Endast dräktiga brisbjörnshonor går i ide, övriga individer är vakna hela vintern. Dock har många skaffat sig ovanan att ta tillfälliga tupplurar i direkt anslutning till mänsklig bebyggelse, t ex på lekplatser, parkeringsområden och lastkajer. Sannolikt kommer det ta tid för de nya nallarna att finna sin nisch, liksom för oss att hantera deras närgångenhet.


Lucka #14


På dagens lucka hänger en JULKRANS.



 En klassisk julkrans ska bindas av enris som är rikt på mogna bär. Den hängs sedan upp på ytterdörren till hemmet, alternativt på grinden till ägorna. Man låter den hänga där i tre nätter. Sedan ska enbären plockas av och man brygger på dessa en kopp te att dricka strax före läggdags. Sedan får man i drömmen veta vem av grannarna som knycker ens post.

Lucka #13


Dagens lucka bjuder på besök från Lucias TÄRNOR.


 Luciorna har följeslagare som färdas med dem genom mörkret den 13 december. Men det råder en missuppfattning om vilka dessa är, eftersom ordet tärna lätt får oss att tänka på en uppasserska eller tjänsteflicka. I det här sammanhanget är det istället en förvanskad version av stjärna. De är ett slags stjärnväsen som avger ett ihållande o tindrande ljus från huvud och händer. Tärnorna är s.k. noctivorer, dvs de förtär och livnär sig på nattmörker. Deras deltagande i Luciatåg är av stor betydelse för Luciornas framgångsrika arbete.*


*) Somliga etnologer antyder att det är dessa varelser som besjungs i div julvisor; såsom den dubbla åkallan "strålande stjärna, strålande stjärna" o dyl.

onsdag 20 december 2017

Lucka #12


Bakom tolfte luckan vilar en PLUMPUDDING.


 En föga känd detalj av Brexit-förhandlingarna är att Storbritannien ställt benhårda krav beträffande plumpudding. Med de ekonomiska svårigheter som stundar för landet vill man försäkra sig om att invånarna inte står utan efterrätt i juletid. Deras krav är ett årligt bistånd från EU i form av plumpuddingar, tillagade enligt alla konstens regler. I varje pudding ska ett mynt av valören 2 € finnas gömt.
 Det är fortfarande oklart huruvida Storbritannien får gehör för förslaget.

måndag 11 december 2017

Lucka #11


Bakom dagens lucka lurar den fruktade VINTERKRÄKSJUKAN.


 Alltför många vet vad vinterkräksjukan kan innebära... Det är svårt att skydda sig från caliciviruset och de som smittats får ingen immunitet utan kan trilla dit flera gånger på raken.
 Så varifrån kommer viruset och hur börjar det spridas? Svaret finner vi hos den på kontinenten välkände figuren Krampus. Han syns i sällskap med Sankt Nicholas, som delar ut julklappar till snälla barn. Krampus å andra sidan har med sig en ryggsäck full av obehagliga bestraffningar till de stygga barnen. Ett av dessa otyg är vinterkräksjukan, i form av ett finkornigt pulver som Krampus blåser i ansiktet på olyckliga utvalda. Tyvärr är sjukan så fruktansvärt smittsam att den raskt sprids vidare till helt oskyldiga personer. En ledtråd till Krampus koppling till smittan är hans namn, som kommer från ett gammalt bayerskt ord för uttorkad/vissnad/död.
 Om du drabbats och sitter febrigt illamående på ditt badrumsgolv, rikta alltså din inre förbittring mot Krampus.
 Och kom ihåg att dricka mycket för att återställa din vätskebalans.

Lucka #10


Dagens lucka döljer SNÖKULAN.



 Det har blivit ett populärt helgnöje att gå på vinterpromenad med familjen och leta efter en snökula*. De är förstås ovanliga, men med lite tur finner man en som fastnat i ett buskage eller ihåligt träd. Ibland har någon sorts motiv redan tagit form inuti kulan, annars är det bara att tålmodigt vänta tills det framträder (det kan ta upp till två veckor). Det finns inget praktiskt användningsområde för snökulor, men de är vackra som minnessak eller prydnad i en bokhylla. Om man lägger örat försiktigt mot en snökula kan man höra ljudet av snöstormen den skapades i.


*) ty. Schneekugel 

Lucka #9


Låt oss begrunda JULBORDSMÄTTNAD.


 Efter att ha frossat i tung och fet julmat blir man ofta däst och behöver lite hjälp på traven med matsmältningen. Under mellankrigstiden fick en del goda vanor fäste och har blivit landstäckande traditioner:
 När matbordet dukats av på julafton är det dags för en stunds gemensam lätt gymnastik, t ex krysshopp, utfall och hoppsasteg. Därefter dricker alla varsin kopp örtte (mynta & kamomill är särskilt bra) vilket följs av ett kallt fotbad med snö - härligt uppfriskande! Under tiden bränner man av ett knippe tomtebloss för att rena inomhusluften från diverse os och dunster.

fredag 8 december 2017

Lucka #8


 Idag observerar vi fenomenet PEPPARKAKSHUS.


 Oftast märker man inte när huset börjar konstrueras. Det sker diskret, kanske på ett sidobord där man lagt ifrån sig småsaker men som oftast är utanför ens synfält. Där påbörjas det noggranna och ljudlösa bygget av ett pepparkakshus. Små händer mäter, sågar, lyfter, sammanfogar.
 Råkar man få syn på huset innan det är klart tittar man bara åt ett annat håll och låtsas som ingenting. De små skugglika varelserna vill inte bli störda i arbetet. Ett fullbordat pepparkakshus ska däremot prisas högljutt, något annat vore förolämpande.
 Det vanligaste resultatet är en liten pepparkaksstuga med traditionell utsmyckning, men i de hem som hyser stora skaror av småfolket kan det förekomma ambitiösa byggen av ansenlig storlek.
 Husen bebos fram till tjugondag Knut. Därefter flyttar skuggorna tillbaka till sina vanliga prång och lämnar uppgiften att riva pepparkakshusen till oss.


torsdag 7 december 2017

Lucka #7


Bakom denna lucka tindrar JULBELYSNINGEN.


 Du tycker kanske att dekorativa ljusslingor är något fint och gemytligt? Men ack, skenet bedrar. I villaförorterna tas julbelysning på blodigt allvar. Det ska varken vara för lite eller för mycket. Det ska vara smakfullt och genomtänkt. Slingorna ska vara professionellt monterade och eventuella döda lampor måste bytas ut före nästa solnedgång*.
 Varje vägförening gör regelbundna inspektioner och poängsätter sedan säsongens insatser. Den stackare som får jumboplacering tvingas betala notan för hela grannskapets snöröjning o halkbekämpning resten av vintern.


*) Sabotage förekommer.

onsdag 6 december 2017

Lucka #6


Vådorna med JULSTÄDNING skymtar bakom sjätte luckan.


 Storstädningar inför helgerna går ibland till överdrift och kan vara förenat med fara. När man, säg, dammsuger ett stort och gammalt klädskåp räcker det faktiskt att sticka in munstycket och ta de värsta dammtussarna på botten. Man ska inte kliva in i skåpet och börja stöka bland kappor och rockar.
 Om man ändå råkat göra det ska man i vart fall inte börja famla efter bakre väggen i skåpet och gå längre in.
 Om man likafullt gjort det* och snubblar vidare och hör snö knarra under fötterna och får vika undan trädgrenar för att komma fram och plötsligt står i en vintervit skogsglänta upplyst av en ensam lyktstolpe - LITA INTE PÅ NÅGON LEVANDE VARELSE SOM DYKER UPP. Nej, inte ens om en liten faun erbjuder en kopp te. Spelar ingen roll hur trevlig han verkar vara.



*) Skojar du med mig eller?!
 

tisdag 5 december 2017

Lucka #5


Dags att öppna en flaska JULMUST.


 Denna djupt älskade måltidsdryck behöver knappast en närmare presentation. Men frågar du mustentusiaster om det finns någon dryckesvisa som är särskilt tillägnad julmusten blir de ofta svaret skyldig. Någon kanske tvekande föreslår Hej tomtegubbar...?
 Det finns en sång - att den är så okänd är pga att den spritts under fel text! Det missförståndet går förstås att rätta till. Melodin är komponerad av Johann Sebastian Bach* och har fått svensk text vid ett par tillfällen. Evelyn Lindströms version ("Nu grönskar det") är förvisso en fin och somrig liten trall, men här följer en äldre, mustcentrerad variant**

Nu snöar det i dalens famn
nu fryser bäck och sjö
Kom med, kom med på vandringsfärd
i orörd, knädjup snö!
Var dag är som ett stadigt stop
med must till brädden fyllt
Så drick, min vän, drick upp din must
och livet blir förgyllt.





*) Mer hahn en neue Oberkeet/Cantate burlesque (1742)
**) textförfattare okänd
 

måndag 4 december 2017

Lucka #4


Genom fjärde luckan anländer FROSTUGGLAN på tysta vingar.


 Denna nattaktiva rovfågel trivs bäst i gammal naturskog och är mycket skygg och svårfunnen. Fjäderdräkten är jämnfärgat ljusgrå och matt. Ögonen är ljusblå och den ser inte särskilt bra, vilket dock kompenseras mer än väl av dess enastående goda hörsel. Frostugglan jagar främst små gnagare, men även gräshoppor, grodor och nattfjärilar.
 Under hårda vintrar händer det att frostugglorna lämnar sina skogsrevir för att jaga på ängar och fält; då ökar chansen för fågelskådarna att få en skymt. I Bondepraktikan omnämns frostugglan som ett vädermärke:

"När Frosteugglan hon wil lämna Skog och Tjell
kommer så Swåra Kiölden hack i häl."

söndag 3 december 2017

Lucka #3


Bakom dagens lucka göms tyvärr LUTFISKEN


 Lutfisk - i våra dagar fungerar den mest som en påminnelse om att livet förr i tiden var rätt gräsligt. Ingen vill egentligen äta den, vad de än påstår.
 Ett tydligt exempel på detta finner vi i händelseutvecklingen under Terra Nova-expeditionen 1911-12, när Robert Falcon Scott försökte bli förste man att nå Sydpolen. Scotts team valde att använda hästar istället för slädhundar, ett milt sagt dåligt val. Hästarna fick nödslaktas och männen tvangs dra packningen själva. I desperation byggde man en segelsläde, med "segel" av den torra lutfisk som manskapet vägrade äta. Resultatet var av klen kvalitet.
 Det slutade med att konkurrenten Roald Amundsens team med god marginal hann först till Sydpolen och alla deltagare i Terra Nova-expeditionen omkom. En tragisk och lärorik historia.

lördag 2 december 2017

Lucka #2


Bakom andra luckan finner vi BRODDAR.


 Under vendeltiden berättade man sägnen om hur dvärgsmeden Brokk tillverkade de allra första broddarna på uppdrag av Oden. Dvärgasmide eller ej - nordmännen var driftiga typer som inte drog sig för att använda ändamålsenliga redskap. Var det isigt ute satte de broddar på sina skor - även på hästarna. Om de hade kunnat se hur deras nutida ättlingar drar sig för att använda broddar hade de förmodligen hånskrattat.

Nu är det äkta jul igen! Lucka #1

 När jag satte ihop förra årets julkalender hade jag mångdubbelt fler idéer än det fanns luckor för. Så i år blir det mer av det goda:

Nu är det ÄKTA JUL igen!

 Varje dag tar vi en närmare titt på olika traditioner och fenomen kring december, midvinter o framför allt jul och reder ut begreppen. Alla fakta* är noggrant kontrollerade** och härrör från 100% tillförlitliga källor***

Först ut: LJUSSTÖPNING


 I forna tider stöptes ljus på alla slags fetter. I slott, kyrkor, tempel och rikemanshus användes det som ansågs vara de fina ljusen, dvs de som inte luktade illa. I vanliga hem däremot tände man sällan ljus av bivax.
 Men bad man en Ljusstöpare om ljus som passade att ha i lyktan en mörk vinternatt, tog man tacksamt emot en bunt som stank alldeles bedrövligt. I Ljusstöparnas hemliga recept ingick bl a vädurstalg, ålfett, rynkbladsolja och trollsmör. Oset från dessa ljus höll olyckan på långt avstånd från den som stod ut med att ha dem brinnande.


*) båg
**) bluff
***) spritt språngande påhitt