lördag 24 december 2016

Lucka #24

Sist ut i kalendern är JULMANDELN.


 Ni känner säkert igen hur det brukar gå till - när maten serveras på julafton har det gömts en skalad mandel någonstans i ugnsformen med Janssons frestelse. Den som får mandeln i sin portion belönas med att fritt få välja ett paket vid julklappsöppningen.
 Därefter gör man som vanligt, dvs delar ut paketen enligt lottning eller slantsingling. Det är bara roligt!


***   ***   ***

 Hej där bloggkonnässörer!
 Årets kalender har varit skitkul att ljuga ihop och om ni har haft bara hälften så roligt som jag är det förmodligen ändå hälsovådligt mycket. Nu återstår bara en sak; att önska er en attans GOD JUL! ♥

Lucka #23

Bakom näst sista luckan skymtar vi TOMTEN.


 På de gårdar som fortfarande har ett vårdträd finns förutsättning för en kvardröjande tomte. (Tomte är förresten ett folkligt epitet, det vetenskapliga namnet är jordnisse.)
 Tomtar är tankspridda, vemodiga varelser som helst går barfota och klär sig i svart. De sitter gärna och dagdrömmer uppe på hustak, lutade mot skorstenen. Ibland kan man se dem i samspråk med korpar, till vilka de har ett särskilt band.
 De har en unik förmåga att föryngra sig själva genom att gräva sig djupt ner i moränjord och sedan ligga i dvala upp till två decennier. Denna egenskap gör tomtarna praktiskt taget odödliga.
 Tomtar är kleptomaner av naturen. De lägger beslag på allt som inte är fastspikat och ackumulerar stöldgods av stor variation i sina bohålor under vårdträden*. Det absolut vanligaste bytet är handskar eller vantar som de tycker om att använda som mössor.

*) I en sådan håla fann man bl a: en flaska möbelpolityr, tre par bilnycklar, ett elddon, en grillvante, 11 paket tuggummi från sent 1970-tal, en fjärrkontroll, en flintlåspistol, ett recept på ögondroppar, 25 udda vantar, 98 gem, 130 hårnålar och ett mobilfodral i mocka.

Lucka #22

Julafton närmar sig, därför är PAKETKLÄMNING högaktuellt.


 Regelmässig paketklämning är enkel och kan utföras av även mycket små barn utan att de behöver hjälp av en vuxen. Man undersöker paketens storlek, försöker avgöra deras vikt och testar slutligen om de är hårda eller mjuka. Klassificeringen för detta har tre grader:
- Om ett paket kan användas för att knäcka julnötter klassas det som Hårt.
- Om det har en permanent utplattande verkan på juleskum klassas det som Halvmjukt.
- Om paketet kan kastas mot en julgran utan att vare sig välta den eller lösgöra några pynt klassas det som Helmjukt.

Lucka #21

Bakom denna lucka står en skål JULGRÖT.


 Moderna tider har komplicerat förhållandet mellan människa och björn. Det blir allt vanligare att björnar väcks ur sin vintersömn när vi smäller av nyårsraketer* vilket gör dem på hiskligt dåligt humör. Insatser krävs för att undvika onödig osämja. Så när ni tillreder julgröten, spara den största portionen och ställ den på tröskeln till närmaste björnide. En arg, nyvaken björn som sticker ut nosen i kylan kommer snabbt på andra tankar om den finner en stor skål gröt.
 Obs att de flesta björnar inte uppskattar kanel.

*) Raketsäsongen startar tydligen redan vid lucia numera.

onsdag 21 december 2016

Lucka #20

JULSTRUMPAN (med mera) finner vi bakom denna lucka.


 Eftersom det cirkulerar flera felaktiga versioner vill vi understryka att det som återges nedan är den kompletta strumpceremonin. Observera att denna rit endast kan utföras när isarna lagt sig och det nyligen har snöat.
 Detta behövs: 1 ljusstump + 1 bjällra + 1 stadigt sydd strumpa + 1 stycke stekt gås*.
 Gör så här:
 Bygg en snölykta på stranden av en sjö. När solen går ner, tänd ljuset i snölyktan. Ställ dig upp och skaka bjällran tre gånger. Inom kort kommer du få se räven raska över isen.
 När hon kommer fram frågar hon: "Vad har du för gott?" Svara då: "Gåsastek i flott" och ge henne gåsen. När hon ätit säger räven: "Gåsastek du bjöd, lön du får i överflöd." Då håller du fram strumpan varpå räven fyller den med silverstycken.
 Felfritt genomförd är detta en lukrativ uppgörelse för alla inblandade.

*) Snåla inte.
 

Lucka #19

Utanför denna lucka står FLICKAN MED SVAVELSTICKORNA.


 Detta är ett fenomen som inte specifikt hör julen till, utan kan uppstå under hela vinterperioden. Vi är många som sett det gråa lilla spöket stå utanför vårt fönster - en tyst, stelfrusen trashank som kikar in genom rimfrosten på glasrutan. Mellan fingarna håller hon en tänd svavelsticka, hennes sista. När lågan dör ut försvinner skepnaden spårlöst. Hon kan inte göra mer, bara ge en tillfällig påminnelse om hur hastigt ett liv kan slockna när kylan sätter in.

Lucka #18

Dagens lucka handlar om DE TRE POSTILJONERNA.


 Den här legenden är en storfavorit för många. Det berättas att om en snöstorm blåser upp under dagarna före julafton, kan man få se en skymt av de tre postiljonerna som strävar fram genom ovädret på sina sparkstöttingar. Det sägs att de är hundratals år gamla och inte får vila förrän alla bortkomna paket har kommit fram till rätt adress*. Ingen backe är för brant, ingen skogsväg för smal - posten måste fram!
 Den som vågar sig ut i snön i postiljonernas spår och lyckas hinna upp dem med en termos bjudkaffe, belönas för sin ansträngning med en julgåva i form av mässing, pomander och granharts**.

*) Med andra ord ett sisyfosarbete.
**) En del varianter på legenden säger att det är guld, rökelse och myrra. Detta är förstås rent nonsens.

söndag 18 december 2016

Lucka #17

Bakom dagens lucka får vi en glimt av VINTERDÄCKSGNOMEN.


 Varje år återkommer ångesten och trixandet när det blir dags att byta till vinterdäck på bilen. Den som dröjer lite för länge med bytet riskerar inte bara att få böter och/eller fara i diket, utan också att vinterdäcksgnomen gör ett besök. Han går framför allt hårt åt bultarna, drar åt dem med sitt förhäxade fälgkors så ingen kan lossa dem igen. Är han på riktigt skurkaktigt humör kan han t o m sabotera ens domkraft, så det är av största betydelse att kontrollera utrustningen varje år.
 Eller så låter man en verkstad göra jobbet istället.*

*) Elaka tungor säger att verkstäderna sponsrar vinterdäcksgnomens verksamhet, men än så länge saknas bevis för något sådant.

lördag 17 december 2016

Lucka #16

Idag skådar vi ner i VARGGROPEN.


 Hela Sveriges land är översållat med fångstgropar varav en del är mycket gamla. Det som definierar just en varggrop är att den grävts av den lokala vargflocken, i syfte att fånga människor. Det florerar historier om att den olycklige som trillar i blir flockens middag, men det finns inga pålitliga belägg för detta. Vad som anses helt säkert är att vargarna uppehåller sig i timvis vid gropens kant, sjunger retsamma visor och räcker ut tungan åt personen på botten. Om de nyligen har fällt ett byte tar de med sig det dit och äter det, under överdrivet högljutt smaskande. Är de riktigt nedriga kan det hända att de urinerar ut över kanten.
 Att hamna i en varggrop är en obehaglig upplevelse, men de allra flesta kommer helskinnade ur situationen. Det är dock ett gott skäl att kliva försiktigt på skogspromenaden.

Lucka #15

Bakom denna lucka står JULKÄRVEN på lut.


 För de småfåglar som övervintrar på våra breddgrader kan det behövas lite hjälp med maten när kylan slår till. Att ställa ut en rejält tilltagen havrekärve kan förse många fåglar med en god måltid. Det behöver förstås inte vara en kärve, det går fint med vanliga talgbollar eller ett riktigt fågelbord med sittplatser, takskydd och hela baletten.
 Det viktiga är inte hur, utan att man matar de hungriga fåglarna. Det kan ske otäcka saker annars. Som alla vet så drabbas många bostäder av bränder i jultid... Så se för all del till att det inte händer dig med.

onsdag 14 december 2016

Lucka #14

Näst på tur är SMÄLLKARAMELLEN.


 Ledordet beträffande smällkarameller är överraskning. Tillverkaren vet inte vem som får vilken smällkaramell, mottagaren vet inte vad som göms inuti. Ovissheten ger upphov till ångestblandad förtjusning, vilket av somliga anses vara vederkvickande och hälsosamt.*
 Klassiska exempel på "fyllning" i smällkarameller är: polkagrisar, nitlotter, brända mandlar, värktabletter, kanderade rosenblad, suddgummifnas, tandguld och sorkspillning.

 *)  Andra påstår raka motsatsen, vilket är anledningen att smällkarameller är olagliga i 19 länder.

tisdag 13 december 2016

Lucka #13

Bakom denna lucka nalkas LUCIORNA.


 Under medeltiden var Lucianatten den längsta natten på året. Sedan bytte man kalendersystem och fick ordning på årstider och dagar - men i en viss mening är Lucianatten fortfarande längst. De dunkla krafterna är som starkast då och man gör klokt i att vistas på en säker plats.
 Där en Lucia håller vakt är det tryggt och vem som vill kan söka hennes skydd. Hon håller mörkrets faror på avstånd med en brinnande fackla och en stav av hårt askträ.
 En Lucia är i grunden välvillig men kan vara barsk mot den som beter sig själviskt. Om någon försöker knuffa undan de små eller svaga när mörkret nalkas tvekar hon inte att dela ut ett rapp med staven. Ingen får motas bort under hennes uppsikt.

måndag 12 december 2016

Lucka #12

Ämnet för dagen är JULKALENDERN. Ja, faktiskt.


 Oron är stor i alla hem när julkalendern levereras från okänd avsändare. Varje dag i december, fram till och med julafton, ska en kalenderlucka öppnas. Det här är avsett speciellt för barnen, som drar lott om ansvaret. Den som drar kortaste strået öppnar luckan och kan där finna antingen en synnerligen oaptitlig chokladbit, eller ett meddelande som avslöjar en mörk hemlighet om någon i sällskapet.
 På julafton är alla extra ängsliga - bakom sista luckan står nämligen en kryptisk varning om en olycka som kommer inträffa innan vintern är över.

Lucka #11

Nu tar vi en närmare titt på SNÖÄNGLAR.


 De flesta föräldrar av idag har god kännedom om varför man inte ska göra snöänglar och har vett att varna sina barn. Men det finns de som saknar denna kunskap, så en påminnelse kan vara på sin plats så här års:
 När man lägger sig i snön och gör änglamönster med armar och ben, är det mer än bara en vinterlek. Det är en urgammal ritual med potentiellt fruktansvärda konsekvenser. I skymningen reser sig ett blekt andeväsen ur gropen i snön. Det ser sig om med isklara ögon och börjar söka efter sin frambringare. Ve den som inte satt sig i säkerhet inomhus utan blir funnen av sin snöängel och omsluten av dess frostkalla armar.
 Snöänglar försvinner när solen går upp, vilket på somliga platser kan dröja länge.

söndag 11 december 2016

Lucka #10

Bakom denna lucka hittar vi ALADDINASKEN.


 Namnet har förstås tillkommit långt senare, som en del av modern marknadsföring. Ursprunget till Aladdinasken ligger dock ett par hundra år bakåt i tiden. Ett rykte spreds kring Vittangi att den som vandrade i samma riktning som norrskenet rörde sig skulle hitta en hemlig skattgömma. En äventyrslysten individ tog ryktet på allvar, gick ut en natt då norrskenet flammade starkt och stegade rakt ut i skogen. Tidigt nästa morgon återvände han med ett silverskrin fyllt i flera lager med chokladpraliner, närmare bestämt hasselnötter som doppats i choklad tre och tre.

 Historien väckte stor uppmärksamhet och gav så småningom upphov till tillverkning och försäljning av diverse "pralinskrin". Aladdinasken är den nutida variant som i innehåll och utformning mest liknar originalet.

fredag 9 december 2016

Lucka #9

Idag presenterar vi GRISEN.


 ...och då menar vi inte vilken julegris som helst utan alla julegrisars moder, den sägenomsusade Snösuggan. För mycket länge sedan rymde hon i raseri över att all hennes avkomma togs till slakt. I skogen förvildades hon och växte sig kolossalt stor. Hennes borst blev lång och kraftig och vit som snö. I juletid stryker Snösuggan närmare människornas hus, ständigt i begär på vedergällning för sina döda ättlingar. Hon kan (och bör) bevekas med offergåvor, t ex något gott att äta. Undvik dock att väcka hennes vrede med fläskanrättningar. Marsipangrisar är inte heller nån bra idé.


torsdag 8 december 2016

Lucka #8

Bakom dagens lucka står GLÖGGEN på värmning.


 Vinterdryckja, Kryddsaud, Tomtesaft... Glöggen har många smeknamn. Det finns många varianter på recept men alla innehåller basingrediensen, bär från glöggbusken (Rubus vinifera). Busken växer i stort sett i hela landet, även i fjällmarker. Bären bör skördas sent, helst efter första frostnatten (detta för att undvika besk bismak).

 Gammaldags glögg tillreds i stor gryta över öppen eld och hålls sedan sjudande till dess allt är uppdrucket. Till eldningen använder man ljusstumpar, bakplåtspapper och granved som alla sparats från fjolårets julfirande.

onsdag 7 december 2016

Lucka #7

Bakom denna lucka finns PEPPARKAKAN.


 Pepparkakan är en av de mest kända önskekakorna. Nedan följer de specifika regler som gäller för inmundigande av pepparkakor:

 Placera pepparkakan på ena handens handflata. Tryck lätt på kakan med andra handens tumme tills den knäcks i två eller flera bitar. Om pepparkakan gått i tre (3) st bitar får man önska sig något (men självklart inte säga det högt). Om kakan bildat två (2) st bitar händer ingenting, ät bitarna och var nöjd. Men om det bildats fyra (4) eller fler bitar ska man utan dröjsmål framföra visan "Tomtarnas julnatt" - ALLA VERSER MÅSTE FRAMFÖRAS MED FELFRI TEXT. Att sjunga fel eller rentav strunta i sången medför att man drabbas av ett helt års otur, både professionellt och privat. Tänk efter så inser du snart att det inte är värt risken.

Lucka #6

Ämnet denna gång är SNÖTÄCKET.


 ...eller egentligen lika mycket frånvaron av snötäcke, dvs barmark. Vare sig man tycker om snö eller inte kan nog alla hålla med om att den bidrar till julstämningen. Barmark, not so much.
 I framför allt södra Sverige är chanserna inte så goda att få fira en snöig jul. De ritualer som kan framkalla en sådan har glömts bort av de flesta, men det är aldrig för sent att lära sig! Invänta en dag när marken är torr och följ dessa instruktioner.
 Steg 1) Gå ut och tag på ett par längdskidor. Obs att det endast fungerar med skidor av trä.
 Steg 2) Hasa iväg på skidorna som om det låg snö på marken. Ta i ordentligt, inga mestakter.
 Steg 3) När du gnidit på tillräckligt länge kommer friktionen få skidorna att ta eld. Bra jobbat! Enligt sägnen ska denna desperata handling väcka medlidande hos vintergudinnan Skade så hon vänder vädret och sänder rikligt med snö.

måndag 5 december 2016

Lucka #5

Idag har turen kommit till JULSILLEN.
 

 Inlagd sill anses av många vara ett omistligt inslag på julbordet. Tidningar, matprogram och restauranger försöker varje år överträffa varandra med nyskapade o spännande recept.
 En trevlig tradition kring julsillen har på sistone fått stor spridning, nämligen att lägga nio sorters sill under huvudkudden efter man ätit julbord. Under natten ska man då få drömma om framtida tillsvidareanställningar. Skadar inte att pröva!

söndag 4 december 2016

Lucka #4


Bakom dagens lucka gömmer sig LUSSEKATTER.


 Redan i slutet av november ger sig lussekatterna ut på sina brottsturnéer. I små, vältränade grupper bryter de sig nattetid in i såväl bagerier som privata hem med fokus på ett dyrbart byte: saffran. Försäljning på svarta marknaden av de stulna saffranspaketen ger ett rejält tillskott till lussekatternas penningförråd. Allt de sparar ihop går oavkortat till deras ständiga strävan, att finansiera mat & husrum åt katter i nöd.

lördag 3 december 2016

Lucka #3

Idag ska vi ta en titt på JULBOCKEN.


 Den som kommer ihåg sin historia vet att staden Gävle år 1719 var nära att plundras i stora nordiska kriget. Efter flera misslyckade försök att närma sig staden tog fienden till en udda list - de byggde en jättelik bock av halm inuti vilken en elitstyrka gömde sig. Bocken sjösattes på pråmar och drev mot inloppet till Gävle hamn. Men de svenska befälhavarna lät sig inte luras, utan gav order om ihållande och skoningslös kanoneld. Bocken tog fyr och brann upp, varpå fienden tog till flykten.

 Till minne av segern bygger Gävleborna en replik av den stora halmbocken varje år vid jul. Ibland eldar de upp den också, om de orkar.
 Traditionen har spridit sig till resten av landet i olika former. Vanligast är att man ställer fram små kopior av bocken, kanske som en varning mot objudna besökare.

fredag 2 december 2016

Lucka #2


 Bakom dagens lucka hittar vi MISTELN.


 Denna halvparasitiska växt sägs besitta många magiska egenskaper. I juletid finns traditionen att hänga upp en liten mistelbukett i t ex en dörröppning. Om två personer står under misteln och äter varsitt bär*, får de ge varandra en kyss. Detta kan ses som ett sätt att kontrollera gästernas ömhetsbetygelser, eftersom misteln är giftig och folk därför helst håller bärkonsumtionen till ett minimum.
 Får man inte tag på mistel går det bra att använda järnek istället. Den är också giftig.*


*) ät inte giftiga saker för fasiken

torsdag 1 december 2016

Äkta jul! Lucka #1

 Ännu ett år, ännu en bloggkalender! Det är med glädje jag presenterar årets tema:

ÄKTA JUL

 Varje dag tar vi en närmare titt på olika traditioner och fenomen kring december, midvinter o framför allt jul och reder ut begreppen. Alla fakta* är noggrant kontrollerade** och härrör från 100% tillförlitliga källor***


Bakom första luckan finner vi STJÄRNGOSSARNA.





 Förr i tiden fanns de överallt, men nu är det ovanligt att få syn på en stjärngosse. De är ett hemlighetsfullt småfolk som i vintertid dras till människornas stall. Där utför de olika stalldrängsysslor i utbyte mot clementiner och knäck som de sedan gömmer i sina stjärnprydda struthattar. De är erkänt skickliga hovslagare, ingen kan sko en häst lika snabbt och tyst som en stjärngosse.


*) ljug
**) mera ljug
***) storljug rakt igenom

fredag 28 oktober 2016

Inktober #25-27

Det här är tydligen post nr 300 på bloggen. Ser man på! Om nån känner för det får ni gärna skicka tårta. ^^




torsdag 5 maj 2016

Festivalfeber!


Nu är det dags för seriefestival igen! 7-8 maj är det Stockholms internationella seriefestival på Kulturhuset och jag ska dit för nionde året på raken. *fanfar* Kom alla som kan!


lördag 12.00 kan ni lyssna på mig och mina eminenta kollegor Yvette Gustafsson, Stef Gaines och Tinet Elmgren när vi pratar på Plattanscenen om 24-timmarsserier under rubriken "På ren envishet". Så mycket klokhet och snygghet på en och samma scen, det kan bara bli bra. :D

Jag har med mig mitt album Med eller utan dig och fansinet Skant till försäljning i år. Finns på Serieateljéns bord (se karta nedan) där jag hänger med mina homies. ♥
<3 nbsp="" p="">


torsdag 18 februari 2016

KAMPANJ!

Vill du ha ett specialbeställt original av yours truly på väggen? Nu har du en enastående chans! Februari månad ut (dvs t.o.m 29/2) tar jag beställningar på originalbilder i bestämt format.
Hur går det till, frågar du. Hur, hur? Jo serru, läs noga instruktionerna nedanför bilden och följ dem till punkt och pricka:

Klicka för större bild

I. Välj önskad stil o prisklass (se bildexempel)!
Alla bilder är i samma format -> yttermått 20x20cm med centrerat motiv på 15x15cm. Priserna inkluderar ej ram, passepartout el dyl.

1) BLYERTS/KOL på mattgult papper                 PRIS 350:-

2) TUSCH på elfenbenskartong                          PRIS 500:-

3) AKVARELL+TUSCH på Arches-papper             PRIS 700:-


II. Välj ett motiv!

En lemur med ett lasersvärd? Jajamen. Sokrates i en frukthatt? Inga problem. Fjälliga monster på after work? Coolio!

Observera dock att formatet ger vissa begränsningar. Så en panoramavy av Köpenhamn eller en gruppbild av alla karaktärerna i David Copperfield får tyvärr tummen ner. Porträtt, karikatyrer och fanart är heller inte aktuellt i den här kampanjen.

III. Maila din beställning & din postadress
...till rymdpromenad@hotmail.com! Skriv "Kampanjbeställning" i ämnesraden. (Du kan förstås också maila om du har några frågor.)
Så fort din bild är klar skickar jag den per post. Frakten bjuder jag på.

IV. Betalning sker via faktura
...som medföljer vid leverans.


FAQ:

 - Är bilderna i detta inlägget till salu?
- Javisst!

- Jag tänkte använda bilden jag köper i en broschyr, är det OK?
- Nej. Det här räknas som en konstförsäljning och bilden kan du hänga på väggen eller ge bort i present. Vill du däremot beställa en illustration som ska användas till trycksaker el annan spridning så är du välkommen att göra det! Då gäller bl a annan momsnivå. Kontakta mig så ger jag en offert.


- Kan jag beställa en större bild än de angivna måtten?

- Det får du gärna göra, men det blir utanför kampanjen. Kontakta mig så ger jag en offert.

- Jag vill köpa en gammal bild jag sett här på bloggen, eller en ny likadan. Går det?
- Mycket möjligt! Kontakta mig och berätta vilken bild du tänker på, gärna med länk.

XOXO/Jenny

fredag 12 februari 2016

Serier för klimatet

Jo! En viktig grej jag vill puffa för är det här:


 I höstas, inför det stora klimatmötet i Paris, drog den briljanta Malin Svedjeholm igång detta projekt där en stor skara svenska serieskapare (inklusive undertecknad) bidrar med sina verk. I januari kom boken ut, en ambitiös och kraftfull serieantologi.
 Serierna är av vitt skilda slag - satir o humor, pedagogisk information, bildpoesi, självbiografiska skildringar av hopp, ångest och ilska osv. Mitt eget bidrag är en allegori. Med björnar.


Såklart tycker jag du ska skaffa den här boken! Överskottet från försäljningen skänks till Klimataktion.

tisdag 9 februari 2016

Hourly Comic Day 2016


 ...ja, det var ju alltså 1 feb. För en vecka sen. Men nu är det iaf inscannat, bara att läsa om mitt FASCINERANDE vardagsliv. ^^ Jag tecknade på frihand med penselpenna vilket funkar rätt ok för bild, men texten vart rätt svårläst. Sorry!
Klicka för större.






EDIT: Glömde länka till andra HCD-insatser ju. Här är några!
     http://stefgaines.blogspot.se/2016/02/hourly-comic-day-2016.html
     http://kommiekomiks.com/?p=2384#more-2384
     http://www.lucyknisley.com/blog/2016/2/2/hourly-comic-day-2016